Aşk Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler
Aşk, hepimizin yaşamayı çok istediği, gerçek aşkı aradığı ve duygu olarak da bize uzak olmayan ama aynı zamanda da karmaşık bir duygudur. Ama aşık olan bir insan sadece kuru kuruya bir duygu mu yaşar, yoksa aşk bedenimizde kimyasal değişikliklere yol açar mı? Sahiden de aşk kimyamızı ne düzeyde etkiler? Bu yazımızda sizlere aşk yaşayan bir insanda yaşanan ve bilimsel olarak da kanıtlanmış şaşırtıcı bilgiler sunacağız.
# Bir öpücük sırasında aşıkların nefesi üç kat hızlanır.
# Aşk döneminde hem kadınlarda hem de erkeklerde testosteron seviyesi önemli ölçüde artar.
# İlk gençlik aşkı 1,5 ile 4 ay arasında sürer.
# Çikolata aşıkların beyinlerini harekete geçirir. Kakao feniletilamin içerir.
# Aşk ve depresyonun yakından ilişkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dopamindeki keskin bir artışın ardından düşüşü başlar. Vücutta ani bir dopamin düşüşü depresyona neden olur.
# İkisinin aşık olması sadece 4 dakika sürer. Vücut sinyalleri çekicilikte önemli bir faktördür, ardından ses tonu ve hızı gelir.
# California Üniversitesi'nden bilim adamları, aşıkların kalp atışlarıyla ilgili bir deney yaptılar. En az 3 dakika birbirine bakan çiftlerin kalp atışlarının senkronize olduğunu buldular.
# Kırık kalpler sadece kelimeler değildir. Bu bir sendromdur.
# Kırık bir kalp, düzensiz kalp atışı ve nefes darlığının eşlik ettiği özellikle şiddetli bir göğüs ağrısı şeklidir. İnsanlar genellikle kırık kalp sendromunu kalp krizi ile karıştırırlar.
# Aşk belirtileri, obsesif kompulsif bozukluğun belirtilerine benzer olabilir. Her iki durumda da kortizol yüzdesi artar ve serotonin seviyesi düşer.
# Oksitosin, eş sadakatsizliğine duyarlılığı azaltabilir. Kandaki oksitosin yüzdesi ne kadar yüksek olursa, insanın karşı cinsten gelen sinyallere verdiği tepkiler o kadar kötü olur.
# Partnerlerden birinin hayal kırıklığı, eski sevgilisine karşı her zamankinden daha güçlü duygular hissetmesine neden olur.
# Oksitosin aşıklarda ağrı kesici görevi görür. Oksitosin, vücut tarafından yalnızca eşlerin birlikte geçirdikleri süre boyunca değil, eşin fotoğrafına bakıldığında da üretilir.
# İstatistiklere göre aşklarını ilk itiraf edenler erkekler.
# İntiharın en sık nedenlerinden biri karşılıksız aşktır. Her yıl, 15 ila 19 yaş arasındaki on iki gençten biri karşılıksız aşk nedeniyle intihara teşebbüs ediyor.
# Midedeki kelebekler kurgu değil. Midedeki gıdıklanma hissine noradrenalin hormonu neden olur. Bu bir stres hormonu.
# Psikolog Arthur Aron, iki kişinin aşık olması için 36 soru ve 4 dakikalık göz teması gerektiğini iddia ediyor. Deneyin ardından tamamen yabancı kişiler arasında yakın bir ilişki gelişti ve iki evlilik gerçekleşti.
# Aşık erkeklerde görmeden sorumlu bölge daha aktif hale gelir. Erkeklerin gözleriyle sevdikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
# Amerikalı antropoloji profesörü Dr. Helen Fisher, aktif dopamin oluşumunun 30 aydan fazla sürebileceğini iddia ediyor. Bu, aşkın kabaca ilk üç yıl boyunca var olduğu bilimsel iddiasını kanıtlayacaktır.
# Vücut, yeni deneyimler durumunda bile yoğun bir şekilde dopamin üretir. Bu nedenle tatillerde birçok romantizm ortaya çıkar.
# Aşkın birkaç aşaması; arzu, çekim ve bağlanmadır.
# Serotonin vücuttaki dopamin seviyesini düşürerek aşkta azalmaya neden olur.
# Bilim adamları, insanların feromon üretip üretmediğini hala belirleyemiyor.
# Alman araştırmacı Andreas Bartel, aşıklarda uyku ve rüya görme sırasında bile beynin bazı bölgelerinin aktif olduğunu iddia ediyor. Bu alanlar olumsuz duygulardan ve rasyonel kararlardan sorumludur.
# Oksitosin hormonu ilişkilerdeki hassasiyetten sorumludur. Aynı zamanda ebeveyn sevgisi hormonu olarak da adlandırılır.
# Vücut artan miktarlarda aşk hormonu dopamin üretir. Ancak bu hormon sadece aşk sırasında değil, bazı uyuşturucuları alırken, kumar oynarken ve daha birçok durumda vücut tarafından salgılanır.
# Hipopitüitarizm, hipofiz bezinin belirli bir hormon türünü üretemediği bir durumdur. Bu hastalıktan muzdarip insanlar, aşkla ilgili tüm duyguları deneyimleyemezler.
# Aşık kadınlarda beynin hafıza ile ilgili bölgesi daha aktiftir, bu nedenle kadınlar ilişkinin ilk aylarındaki tüm olayları ve tarihleri daha iyi hatırlar.
# Hücrenin yüzeyini oluşturan moleküllerden sorumlu olan bir gen kompleksi cinsel istekten sorumludur.
# Psikologlar, aşk anılarının beynin yaratıcılıktan ve soyut düşünceden sorumlu kısımlarını harekete geçirdiğine inanıyor.