Bahçelerinize Uygulayabileceğiniz Dev Teraryum Önerileri
Bahçelerinize uygulayabileceğiniz dev teraryum önerileri oldukça boldur. Teraryum ev ve bahçede cam bir akvaryum ya da fanus içerisinde yapılan bitki yetiştiriciliğine verilen addır. Bu bitkiler artık hayatımıza öyle yerleşmiştir ki neredeyse her evde görmek mümkündür. Latince kökenli olan bu isim iki kelimeden türetilmiştir. Toprak anlamına gelen terra, akvaryum anlamına gelen arium kelimeleri.
Fanus ya da akvaryum içerisinde yetiştirilen bu bitki artık evlerin vazgeçilmez bir süsü olmuştur. Yüzlerce farklı çeşide sahip olan bu fanuslar kaktüs türleriyle yapılmaktadır. Küçük bir ekosistem olarak tasarlanırlar. Çoğu teraryumlar bir kısmı açık cam fanus veya akvaryumlardan yapılmaktadır. Teraryumlarda egzotik ekosistemler taklit edilmektedir. Bakımları da o şekilde yapılmaktadır. Küçük çaplı habibat da bir başka adıdır.
Teraryum Nasıl Yapılır?
Yapımı oldukça basittir. Öncelikle bu küçük ekosistemin kurulacağı materyal seçilir. Cam fanus ya da akvaryum seçimi sonrası toprak ve bitkiyle süslenen bu yapıya küçük objeler de eklenir. Tüm bunların yanı sıra bu küçük ekosistemlerin içerisine kaplumbağa gibi canlılar da koyulabilmektedir. Günümüzde oldukça popüler olan teraryum modelleri yüzlerce çeşide sahiptir. Bu modellerin isimleri zaman zaman değişmektedir.
Teraryumların ortaya çıkmaları da oldukça tesadüf bir biçimde gerçekleşmiştir. 1800’lerde yaşayan bir botanik meraklısı Londra’nın hava yapısı gereği bitkilerinin hayatta kalmamasına bir çözüm arıyormuş. Bir gün bu botanik meraklısı tesadüfen kavanoz dibinde kalan bitkilerinin filizlendiğini görür. Bu olay sonrası kavanozları nasıl değerlendirebileceğini düşünür. Bu olaydan yola çıkarak minik ekosistemler yaratmaya başlamış. Böylece bu model botanikçiler tarafından kullanılmaya başlanmış.
Teraryumların Özellikleri
Farklı renkler, şekiller ve boyutlar seçilebilen bu bitkiler suya çok az ihtiyaç duymaktadırlar. Balık yerine bitkilerin koyulduğu bir akvaryumda yetişen bu bitkiler minyatür bahçe ve orman gibi görünmektedirler. Bunun yanı sıra hemen hemen her cam kapta yapılabilmektedirler. Buraya koyulan her türden bitki bir arada yetişebilmektedir.
Eğer isterseniz siz de bir teraryum sahibi olabilirsiniz. Binlerce teraryum önerileri arasında tarzınıza en uygun olanı seçebilirsiniz. Bu bitkiler çok az suya ihtiyaç duydukları gibi eğrelti otlarıyla bile birlikte yaşayabilmektedirler. Eğrelti otları arasından yosunu seçebilirsiniz. Çünkü yosunlar nem severler. Bir tarafı açık veya her tarafı kapalı bir fanus ya da akvaryum kullanabilirsiniz. Ancak kapakta bir su yoğunlaşması görüldüğünde bitkilerin çıkarılması gerekmektedir.
Bu teraryumlara saksı toprağı koyulmalıdır. Bu torak minimal bitkiler elde etmeniz sağlayacaktır. Ancak yapmak istediğiniz teraryum boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu teraryumların içerisine kaya, odun gibi eşyalar da koyabilirsiniz. Burası sizin yarattığınız bir dünya olduğu için içerisine istediğiniz her şeyi koyma özgürlüğüz vardır.
Teraryum Önerileri
Pek çok teraryumfikirleri mevcuttur. Kaya ve toprak katmanları teraryumların eşsiz güzelliğinin bir parçasıdır. Eğer siz de büyük boy teraryum yaratmak isterseniz kabınızın altında yaklaşık bir metre kadar bir kaya tabakasıyla başlayabilirsiniz.. Böylece bitkilerinizin kökleri su kütlesine girmez. 1/2 metre kalınlığında bir kömür tabakası ekleyin. Kabı, saksı toprağı ile yarıya kadar doldurun. Bitkilerinizi dikin. Kökleri dikkatlice ayırın ve eski toprağın bir kısmını çıkarın, böylece teraryuma uyum sağlayacaklar. Güzel görünmeleri için onları estetik anlayışınıza göre düzenleyin. Nefes almaları ve büyümeleri için de mutlaka biraz alan bırakın. Kolayca kökünden sökülmemeleri için toprağı hafifçe vurun. Teraryumunuzu küçük bir bahçe dünyasına benzetmek için dekoratif çakıl taşları, kayalar, çam kozalakları mutlaka kullanmalısınız.