Çiçeklerin İlginç Özellikleri
Çiçekler ve ilginç özellikleri insanlar tarafından hala hayretle incelenmekte. İnsanlığın var olduğu günden bu yana hayatımıza yer alan çiçekler dekorasyonda temel faktörlerden birisi olmasının yanı sıra doğa döngüsünde de çok önemli bir yere sahiptirler. Birbirinden farklı olarak çiçeklerin ilginç özellikleri bulunmaktadır. Biz de hayatımızda bu kadar büyük bir yeri olan çiçek türlerini sizler için araştırdık.
Bodrum Papatyası
Bodrum papatyaları çeşitli renklere sahip olabilmektedir.Bu renkler mavi, mor, pembe, san ya da krem olmalarıyla dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra bu çiçek türleriilkbaharda ekilmeye uygundur. Bu çiçeğin tohumlarının filizlenebilmesi için toprağın nemli olması gereklidir.
Avize Çiçeği
Yetişme tarzı olarak ilginç çiçek türlerinden birisi olan bu bitki, kireçli, geçirgen ve kumlu toprağı sevmektedir. Bu çiçeği çekici kılan bir diğer özelliği ise özel bakıma ihtiyaç duymaması. Ancak aşırı suu kaynaklarda köklerde birikilen sular çiçeğin çürümesine neden olabilir. Bunun dışında bakım istediği tek nokta kuruyan yapraklarının temizlenmesidir.
Gül
Gülgiller familyasından bu çiçek kuzey yarımkürede yetişen bir bitkidir.Ilıman ve subtropikaliklimleri sever. Gövdesi dik ya da sürüngen olabilen bu türün bazıları sarıcıldır. Çiçekleri farklı renklerdedir. Kırmızı sarı, beyaz, pembe ve siyah gibi renklere sahiptir. Aynı zamanda bu çiçek Afrodit’in çiçeği olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra bu çiçek Osmanlı İmparatorluğunda da dini bir sembol olarak kullanılmıştır. Türk edebiyatında da aşkı ifade etmektedir.
Karanfil
Karanfiller oldukça popüler çiçek türleri arasında yer almaktadır. Pembe, kırmızı, beyaz ve mor gibi renklere sahip olan bu çiçekler hoş kokularıyla bilinmektedirler. Daha çok seralarda yetişen bu çiçekler ılıman iklim sevmektedirler. Bu çiçeklerin 3 farklı çeşidi bulunmaktadır.
Bunlar büyük çiçekli karanfil, dağınık karanfil, bodur ve toplu çiçekli karanfildir. Büyük karanfiller bir sapta ya tek büyük ya da birkaç çiçek bulundurmaktadır. Dağınık karanfilde ise küçük çiçekler açar. Saksıda da yetişebilmektedirler. Bodur ve toplu çiçekli karanfil ise çok sayıda çiçek açar.
Zambak
İlginç bitkiler arasında yer alan bu çiçekler Lilium cinsinden olup soğan ile üremektedirler. Bunun yanı sıra mevsimlik çiçeklere verilen addır. Bu cinse ait 110 civarında bitki türü bulunmaktadır. Bahçede ve saksıda yetiştirilmeye uygundur.
Nergis
Bitki yetişiriciliğinde oldukça popüler olan bir bitki türüdür. Bu bitki soğuklara karşı dirençli olmasıyla bilinmektedir. Akdeniz iklimini seven bu çiçeğin toplamda 43 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu çiçeğe beyaz ve sarı renklerinin hakim olmasının yanı sıra en bilinen çeşitleri arasında yabani, beyaz, Çin nergisi gibi çeşitleri vardır. Nergis çiçeğini ilginç kılan bir diğer özellik ise adıdır. Ameliyatlarda kullanılan narkoza ismini vermiş olan mitolojik kahraman Narcissus’tan gelmektedir. Narkissos kendisine aşık olmuş bir kızın aşkına karşılık vermez. Tesadüf eseri kendi yansımasını gören bu mitolojik kahraman kendisine aşık olur. Bu aşkla birlikte kaybolur.
Papatya
Papatyalar herkes tarafından sevilen bir çiçek türüdür. Diğer çiçeklerin aksine sadeliğiyle dikkat çeken bu çiçekler neredeyse herkesin gönlünü kazanmış bir çiçektir. Bu bitki türleri hemen hemen her yerde yetişebilmektedir. En bilinen türleri kır papatyası olan bu türün birçok çeşidi bulunmaktadır. Aynı zamanda insan sağlığına faydalı oldukları da bilinmektedir. Hatta öyle ki papatya çayı da insanların her an ulaşabileceği kadar popülerdir. Bu papatyalar 3’e ayrılmaktadır.
Kır papatyası , biçme ve Alman papatyasıdır. Bu 3 tür birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Kır papatyası adında da anlaşılacağı üzere kırlara yetişmektedir. Çiçek kısmı küçük olan bu çiçek demet şeklindedir. Biçme ise en bilinmeyen türlerinden bir tanesidir. Çiçek kısmı kır papatyasından biraz daha büyük olan bu tür demet şeklindedir. Alman papatyası ise bu türlerin en büyüğüdür.
Umuyoruz ki siz çiçekler meraklıları için keyifli bir yazı olmuştur. Ayrıca dilerseniz çiçeklerin anlamları üzerine hazırladığımız bu yazımızı da okuyabilirsiniz. Lütfen TIKLAYIN: Çiçeklerin Anlamları