El Yapımı Yılbaşı Süsleri
Yılbaşını kendi evinizde ya da bir arkadaşınızın evinde geçirmek gibi bir planınız varsa muhakkak yılbaşı süsleri ihtiyacınız da ortaya çıkacaktır. Evleri bambaşka bir görünüme kavuşturacak olan bu süsleri bizzat kendi zevkinize göre hazırlamaya ne dersiniz? Piyasada hazır olarak bulabileceğiniz birbirinden farklı tasarımda yılbaşı süsleri olabilir ama kendi zevkinizi birebir ortaya koyabilecek süsleri bulmak imkansızdır. Bugünkü yazımızda sizlere sunacağımız hazırlanması kolay projeler ile hem en uygun fiyatlara hem de tam da arzunuza göre el yapımı yılbaşı süsleri elde edebileceksiniz. Arkadaşlarınızın bu özel gecede mekanlarını süslemesi için ihtiyacı olan süsleri de düşünerek kendi ihtiyacınızdan fazla yapabilir ve size fazla olanları paylaşabilirsiniz. Unutmayın ki mutluluk paylaştıkça çoğalan bir duygudur.
Yılbaşı Topları
Yılbaşı gecesine ait süslemeler denildiğinde ister ağaç üzerinde isterseniz diğer eşyaların dekore edilmesinde kullanılan temel malzemelerden biri de rengarenk toplardır. Bu topları istediğiniz desende ve arzu ettiğiniz renkte tasarlamak son derece kolay. Şimdi basamak basamak sizlerle yapım aşamasını anlatacağız. Ama öncesinde gerekli olacak malzemeleri listeleyelim.
• Strafor top (strafor top bulamazsanız gazeteleri buruşturarak top yapabilirsiniz.)
• Kalın ip,
• Gazete kağıdı,
• Tutkal,
• Akrilik boya,
• Çiçek teli,
• Fırça ve
• Plastik boncuklar ya da plastik küçük süsleme malzemeleri.
Yukarıdaki listeyi tamamladıysanız yılbaşı top yapımı için hazırsınız demektir. El yapımı ağaç süsleri için satın aldığımız strafor topları ya da gazeteleri avucumuzda toplayıp sıkıştırarak elde etmiş olduğumuz topları tutkallamak ile işe başlıyoruz. Bir yandan da kalın ipinizi yanınızda hazır tutmanız gerekiyor.
Tutkalladığınız yerlere kendi zevkinize göre desenler vererek ipleri sarıyoruz. Spiral, yıldız, kalp ya da yuvarlak gibi şekiller verebileceğiniz gibi asimetrik desenleri de tercih edebilirsiniz. Tutkallar kurumadan önce ipleri yerleştirdiğinize emin olun ve ipleri tutan tutkalların kuruması için belli bir süre bekleyin.
İplerin istediğiniz gibi şekil aldığına eminseniz ve ardından tutkalınız da kuruduysa gazete kağıtlarını şeritler halinde kesmeye başlayabilirsiniz. Şeritler halinde kesmiş olduğunuz bu gazete kağıtlarını topların tüm yüzeyini saracak şekilde kaplayacağız.
Gazete kağıtlarını toplara sarmadan önce bir kez daha tutkallama işlemini yapmanız gerekiyor. Ayrıca gazeteleri sararken iplerin üzerine gelmesinden çekinmeyin.
Sadece mümkün olduğunca potluk yapmadan düzgün bir şekilde sarmaya dikkat edin.
Yılbaşı ağaç süslemesi olan toplarınızın tüm yüzeyine aynı işlemi tekrarlayın. Gazete kağıtlarının çirkin görüntüsünden endişelenmeyin çünkü üzerine uygulayacağımız boyama işleminden sonra bu kağıtlar görünmeyecek. Bir sonraki aşamaya geçmek için ise yaklaşık 1-2 saat kadar beklemeniz gerekecektir. Çünkü tutkalın tam olarak kuruma süresi en az bir saat sürecektir.
Yılbaşı ağaç topları hangi renk olsun istiyorsanız o renkler ile toplarınızı boyayın. En canlı ve dikkat çekici renkleri seçmenizi tavsiye ediyoruz. Özel güne böylesine cafcaflı renkler uygun olacaktır. Bazı renklerin ilk boyamada kendini belli etmemesi gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Ya da boyayı bir kat uygulamanıza rağmen hala altta gazete kağıtları görünüyor olabilir. Böyle bir durumda ilk kat kuruduktan sonra aynı renk ile ikinci kat boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Şimdi modelleme yaptığınız ipleri ortaya çıkarmanın vakti geldi. Gazete kağıtlarının yüksek olan kısımlarından ipleri kolayca fark edebilirsiniz. Bu kalın iplerin üzerine yine akrilik boya kullanacağız ancak bu aşamada kullanacağınız renkleri kesinlikle yaldızlı renk seçmenizi tavsiye ediyoruz. Altın sarısı, gümüş grisi gibi parlak renk seçimleriniz ile çok daha göz alıcı toplar elde edebilmeniz mümkün.
El yapımı yılbaşı topları muhakkak bir yere sabitlenecek. Şimdi her birine birer tel geçireceğiz ki istediğimiz yere asmak kolay bir hal alabilsin. Bu aşamada ilk yapmamız gereken öncelikle tellerimizi ince şeritler halinde kestiğimiz gazete kağıtları ile sarmak ve ardından kalın ipleri boyamak için kullandığımız yaldızlı boya ile telleri boyamak olacaktır. Boyanmış ve tamamen kurumuş olan teller artık toplar monte edilmeye hazırdır.
Tüm topların tepelerinden birer delik açın. Bu deliklerin içerisine tutkal ya da kuvvetli bir yapıştırıcıyı sıkın. Yapışkan ile doldurulmuş olan deliklere hazırladığımız telleri sabitliyoruz. Kuruma işleminden sonra ise yılbaşı ağacımızın süsleri hazırdır.
Fiyonk Makarnadan Kapı Süsü
‘Bildiğimiz makarnadan da kapı süsü mü olur?’ diye düşünmüş olabilirsiniz. Ancak evet, evet! Yanlış okumadınız ya da yanlış anlamadınız. Bildiğimiz fiyonk makarnalar ile muhteşem bir kapı süsü yapabilirsiniz. El başı yılbaşı süsleri arşivinize bu kapı süsünü de eklemenizi tavsiye ediyoruz. Hem yapımı çok kolay ve zevkli hem de malzemeleri ucuz olduğu kadar kolay temin edilebilme özelliklerine sahip. Tüm hem dediklerimiz bir araya geliyor ve sonucunda sevdiklerimiz için el yapımı hediye seçeneği ortaya çıkıyor. Strafor, sprey boya ve her mutfakta olan olmasa da her markette bulunan fiyonk makarnalar ile bu projemize hazır oluyoruz. Şimdi gelelim yapım aşamalarına…
Straforu simit şeklinde kesiyoruz ve kapı süsümüzün iskeletini oluşturuyoruz.
Straforun üzerine sprey boyamızı uygulayacağız. Ancak sprey boya straforu eritebilir. Her ne kadar ufak tefek erimeler ayrı bir hava verse de aşırısına kaçtığında çirkin bir görünüme sahip olabiliyor. Bu sebeple simit şeklindeki straforunuza sprey boyayı uygulamadan önce bir yün ile ya da bir bez parçası ile sarabilirsiniz. Böylece erime durumu minimum seviyeye inmiş olacaktır.
Sadece fiyonk makarna değil diğer tüm makarnaları bu projede kullanabilirsiniz. Ancak hem görüntüsünün şıklığı hem de iğneye gerek kalmadan ip ile dizayn edilebilmesi sebebi ile biz projemizde fiyonk makarnayı tercih ettik.
Tüm makarnaları aynı ipe diziyoruz. Aralarında geniş düğümler yapmanız gerekecek. Aksi halde makarnaların hepsi bir yerde toplanarak karmaşık bir görüntüye sebep olabilir.
İpiniz bitene kadar makarna eklemeye devam edin. En sonunda ise altın sarısı ya da tercih ettiğiniz diğer renk sprey boya ile tüm makarnaları boyuyoruz. İpiyle beraber boyamış olduğunuz bu makarnaları dilerseniz yılbaşı ağacınızı süslemede bile kullanabilirsiniz.
El yapımı kapı süsü daha özel bir görünüme sahip olsun ve bir ip titizliğinde dizili olmasın istiyorsanız her bir makarnayı iplere geçirmeden de boyayabilir ve kapı süsünüze ekleyebilirsiniz.
İpler ile düzgün olarak dağıtılmış makarnalar ile elde edilen bir kapı süsü örneğini görüyorsunuz.
Ya da az önce de bahsettiğimiz gibi teker teker ip olmadan makarnaları istediğiniz gibi süslemek için kullanabilirsiniz. Bunun için silikon tabancası kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu kadar fazla makarnanın dökülmeden sağlıklı bir şekilde bir arada durabilmesi için ya silikon tabancası ya da süper kuvvetli bir yapıştırıcı kullanmanız gerekecektir.