En Kolay Şekilde Kokulu Taş Nasıl Yapılır
Bu yazımızda sizlere evinizde kolay şekilde kokulu taş yapımından bahsedeceğiz. Kokulu taşlar son dönemin en popüler ürünlerinden bir tanesi! Hemen hemen her yerde görebileceğiniz kokulu taşlar, herkesin beğenisini kazanıyor. Ev dekorasyonunda, düğün hediyeliklerinde, bebek mevlitlerinde ve hatta kapı süsü olarak kullanılabilen kokulu taşların kullanım alanları sınırları zorluyor! Hal böyle olunca kokulu taşlara talep de hiç bitmiyor! Kokulu taşları, sizler de evinizde kullanmak istiyorsanız sakın mağazalara yönelmeyin! Çünkü evinizde çok basit ve pratik bir şekilde kokulu taş yapabilirsiniz! El yapımı kokulu taş nasıl yapılır? Yapması oldukça kolay fakat dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunuyor! Öncelikle mutlaka silikon kalıp kullanmanız şart! Aksi takdirde kırılmalar yaşayabilirsiniz. Kokulu taşlara özel kalıp bulamasanız bile, evinizde bulunan çikolata veya kek silikon kalıplarını kullanabilirsiniz! Fakat bu kalıpları daha sonra tekrar kek pişirmek için kullanmayın!
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kokulu taş yapımından sonra. Kokulu taş yapımı bittikten sonra kalıpları temizlediğiniz suyu asla lavabo ve tuvalete dökmeyin! Çünkü bu su, boru giderlerini tıkayabilir. Bu yüzden bir kova içerisinde temizliğinizi yapın ve daha sonra kovanın dibine çöken tortuyu çöpe, suyu da lavaboya dökün! Ayrıca kullanacağınız suyun sıcaklığı değil de miktarı çok önemli! Çoğu kişi yaptığı hataları hep suyun sıcaklığına bağlamakta! Aslında hiç alakası yok! Son olarak kokulu taş için seçeceğiniz esans! Bazı esanslar taşları sararttığı için, açık renkli esanslar tercih etmenizi öneririz! Kokulu taş için ipuçlarını aldığınıza göre yapılış aşamalarına geçebiliriz! Yaptığınız kokulu taş sonucundan memnun kalırsanız işleri daha da ilerletebilirsiniz! Kendi düğününüzde dağıtmak için hediyelik hazırlayabilir veya arkadaşlarınıza doğum günü hediyesi olarak tercih edebilirsiniz! Kokulu taş, sevdiklerinize verebileceğiniz en güzel hediyelerden bir tanesi!
Kokulu Taş Malzemeleri
• Karıştırma kabı
• Spatula
• Kokulu taş tozu
• Esans
• Boya
• Silikon kalıp
• Hassas tartı
En Kolay Şekilde Kokulu Taş Yapılışı
Kokulu taş yapımı için kullanacağınız ölçüler oldukça önemli! Her kalıp için aynı ölçüyü kullanamazsınız! Ayrıca ölçüm yaparken de mutlaka hassas terazi ile yapmalısınız. Çünkü gramlar ile ölçüm yapacaksınız. Silikon kalıbın kalınlığına ve inceliğine göre toz miktarı değişir. 100 gram toz için 35 gram su kullanılır. Bu ölçüye göre miktarı orantılı azaltabilir veya arttırabilirsiniz! Eğer kullanacağınız toz kendinden esans ve renk içermiyorsa, 100 gram için iki damla esans, 3-4 damla koku yeterlidir. Renk ve esansları dilediğiniz şekilde seçebilirsiniz, seçim sizin!
Bu ölçülerde kokulu taş karışımını hazırladıktan sonra iyice tortu kalmayacak şekilde karıştırın. Daha sonra kullanacağınız silikon kalıbın içine dökün. Kokulu taş yaklaşık olarak 15-20 dakika içerisinde donacaktır. Donduktan sonra kalıptan dikkatli bir şekilde çıkartın. Kırılmamasına özen gösterin!
Kullanacağınız malzemeleri size en yakın mağazadan veya hobi mağazasından satın alabilirsiniz.. Aklınızdan çıkarmayın resimlerini çok beğendiğiniz kokulu taşlar genellikle o iş için hazırlanmış kalıplarla hazırlanmaktadır. İşte şimdi karşınızda kolay şekilde kokulu taş nasıl yapılır adım adım resimleriyle anlatalım! Önce karıştırma kabına kokulu taş tozumuzu katalım. Tencereye yeter miktarda su ilave edip, ocakta ısıtalım. Dikkat: 2 ölçek toz kullanıyorsanız, 1 ölçek su kullanın! Su fazla veya olursa kıvamı tutturmanız zor olabilmektedir. Suyu kaynattıktan sonra, karıştırma kabının içerisine kaynamış suyu ilave edelim! Sonrasında çubukla karıştıralım. Karıştırma esnasında içerisine koku & esans damlatarak karıştırmaya devam edelim.
Karışımın topak şeklinde olmasını engellemek için aralıksız bir şekilde karıştırmaya devam edin. Hemen ardından da dilediğiniz miktarda esans ve boya damlatın.
Hazırladığınız karışımı henüz kurumadan kalıplara dökün! Kokulu taşların içerisinde hava kabarcığı oluşmaması için baş parmaklarınızla bastırarak üzerine baskı uygulayın.
20-22 dakika geçtikten sonra hamur şeklini alan kokulu taşlar artık sertleşmiş taş halini almaya başlayacaktır. Sertleştikten sonra da özenli bir biçimde kırmadan silikon kapların kenarına baskı uygulayarak yerinden çıkartmaya çalışiın.
Son olarak eğer sabun kalıptan bozuk çıkarsa tekrar eritip kullanabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin!
Bir küçük hatırlatma daha yapalım; ilk etapta esans kokusunu karıştırma kabında yoğun şekilde hissedebilirsiniz bu çok normaldir. Ancak bildiğiniz gibi esans uçucu olduğu için içerisine fazla miktarda katmanızı tavsiye ediyoruz. Kokulu taşlar kuruduktan sonra kokusu uçsa bile, taş içerisinde hatırı sayılır miktarda yine esans kalacaktır.