sadsad x
asdasd
Kıskançlıkla Nasıl Baş edilir? Harika Tavsiyeler

Kıskançlıkla Nasıl Baş edilir? Harika Tavsiyeler

24 Ekim 2023

Kıskançlık, ilişkinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Doğru şekilde yönetildiğinde kıskançlık, insanın doğasında olan ve sağlıklı olabilen bir duygudur. Bir ilişkinin temelinde sevgi, saygı, güven ve iletişim vardır; Fakat kişi kendini veya partnerini kaybetmekten korktuğunda bu duygular değişebilir ve korku, güvensizlik ve kıskançlık haline gelebilir. Kıskançlık neden olur? Kıskançlık normal bir insani duygudur. İlişkinizi güçlendirmenize yardımcı olabilecek bir fırsat da olabilir; ancak bir ilişkide sürekli kıskançlık yaşanıyorsa, bu endişe veya özgüven eksikliğinin bir işareti olabilir. (örneğin, çocuklukta yaşadığınız sorunlar veya geçmişteki aldatma deneyimleri üzerinde çalışmamışsanız, bunlar şimdiki ilişkinizi etkileyebilir). Araştırmalar, özgüveninizi zedeleyen bir durumla karşılaştığınızda kıskançlığınızın artabileceğini de gösteriyor. Bir İlişkide Kıskançlıkla Nasıl Baş Edilir? 12 Tavsiye Siz de partneriniz de kıskançlık hissediyor olabilirsiniz, ama bununla baş etmenin yolları var. Birbirinize dürüst, açık ve savunmasız davranmak en iyisidir. Ayrıca, kendinize ait olan ve dile getirmediğiniz bazı ihtiyaçlarınız olduğunu kabul edin ve özgüveninizi artırın.

Kıskançlıkla Nasıl Baş Edilir? İşte 12 Altın Tavsiye

1. Kıskançlığınızı Kabul Edin ve Açıkça Paylaşın

Kıskançlık duyduğunuzu anladığınızda partnerinizle konuşmanız gerekebilir. İletişim çok önemlidir! Çoğu zaman kıskançlık içsel bir mücadeledir, bazen de içsel bir gözlemdir. Sonra bulduklarınızı partnerinizle paylaşın. Nasıl hissettiğiniz ve neyden rahatsız olduğunuz konusunda dürüst olun, kendiniz ve ilişkiniz için sınırlar belirleyin. Partneriniz duygularını dürüst bir şekilde ifade etmeye hazır olduğunda, bu sağlıklı bir kıskançlık gösterisidir . Örneğin, “Partideki adamla konuşurken seni kıskandım. Flört ediyormuşsun gibi geldi bana ve bu beni rahatsız etti” demek sağlıklı bir kıskançlık ifadesidir. Kendi kıskançlığınıza nasıl davrandığınız, ilişkinizi inşa edecek ya da yıkacaktır.

2. Kıskançlığın Çoğunlukla Güvensizliğin Bir Göstergesi Olduğunu Fark Edin

“Kıskançlık hepimizin zaman zaman hissettiği bir duygudur. Aşk hayatımızda dönem dönem kendimizi kıskanç durumlarda mutlaka bulmuşuzdur. Ama dikkatli olmazsak kıskançlık zararlı bir güce dönüşebilir. Kıskançlığın çoğunlukla güvensizliğin bir göstergesi olduğunu anlamak, nasıl hissettiğimiz ve başkalarıyla nasıl ilişki kurduğumuz konusunda daha bilinçli olmamıza yardımcı olabilir. Belki kıskançlık hissettiğimizi fark ettiğimizde bir adım geri atıp durumu tekrar gözden geçirebiliriz. Neden korkuyoruz? Kendimizi terk edilmekle tehdit edilmiş mi hissediyoruz? Duygularımızı tanımak için zaman harcamak, onların bizi ele geçirmesine izin vermekten daha iyidir.

3. Duygularınızla Baş Etmeyi Öğrenin

“Duygular, bize bir şeyler söyleyen bilgilerdir. Bu, kıskançlık duyabileceğiniz, bunun rahatsızlık verici olduğunu anlayabileceğiniz ve hemen tepki göstermeden veya suçlamadan uygun yardımı talep edebileceğiniz anlamına gelir. İlişkilerde sevgililerimizden destek alabiliriz ama onların bizim için duygularımızı kontrol etmelerini isteyemeyiz (bunu yapmamalıyız da!). Kendi içsel çalışmanızın bir parçası olarak ne hissettiğinizi nasıl fark edeceğinizi, onu nasıl kabulleneceğinizi, yaşayacağınızı ve ona nasıl dayanacağınızı öğrenin. 

4. Bir İlişki Günlüğü Yazın!

Günlük, kıskançlığınızın hem duygusal hem de bedensel olarak nasıl hissettirdiğini yazabileceğiniz güvenli bir alandır. Günlüğünüz sizi hislerinize göre eleştirmeyecektir; bu yüzden bu, derinlere inip güvensizlikleri ve hayal kırıklıklarını ortaya çıkartmanız için bir şanstır. Partneriniz sizin için gerçekten uygun mu? Kıskançlığı tetikleyen belirli bir şey mi yaptı? Bu yeni ilişkide geçmişinizi mi taşıyorsunuz? Kendinize zarar mı veriyorsunuz? Eşinizi veya sevgilinizi suçlamadan Önce Kendinize Bakın “Hepimizin ilişkilere dair beklentilerini etkileyen farklı deneyimleri var. Aile, arkadaş ve romantik ilişkilerdeki farklı geçmiş deneyimler, bugün güvensiz, güvensiz veya bağımlı hissetmemize neden olabilir. Partnerinize suçlamalar yöneltmek onu savunmaya geçirebilir, hatta güvensiz yapabilir. Kıskançlık duygularının ortaya çıktığını gördüğünüzde, bir dakikanızı ayırıp, eşinize karşı en kötü niyetli olduğunuzu varsaymanızı sağlayacak geçmişinizde neyin etkili olduğunu düşünmek çok faydalı olacaktır. Buradan, hemen yargılamadan veya suçlamadan, nasıl hissettiğinizi ve sebebini açıklamak için "BEN" cümleleri kullanabilirsiniz.

5. Temel Problemleri Ortaya Çıkarın

Partnerinizle konuşmaya başlamadan önce duygularınızın kaynağını anlamaya çalışın. Davranışınızın sorumluluğunu üstlenin ve güvensizliklerinizi aşma sözü verin. Benlik saygısını artırmanın bir yolu, iletişim, sevgi veya dürüstlük gibi kişisel değerlere odaklanmaktır. Bu, olumlu yönlerinizi fark etmenize ve ilişkinizde sizin için neyin değerli olduğunu göz önünde bulundurmanıza yardımcı olur. Bu, ilişkideki rahatsız edici kıskançlık ve aşırı kaygı duygularının hafiflemesine katkıda bulunabilir. Kıskançlık duymanın her zaman partnerinizin bir hata yaptığı anlamına gelmediğini hatırlayın “Eğer kıskançlık sizde beliriyorsa, bunun bir şeylerin yanlış gittiğine dair bir uyarı olduğunu düşünebilirsiniz. Hiç birisinin “Telefonunu karıştırdım çünkü onun beni aldattığını BİLİYORUM” dediğini duydunuz mu? Tabii ki bazen duygular ve diğer insanların davranışları uyumlu olabilir; iç sesine kulak veren ve ilişkilerinde sınırların ihlal edildiğini fark eden çok sayıda insan vardır. Ama kıskançlık hissi tek başına aldatmayı veya diğer saygısız davranışları kesin olarak belirleyemez. Bu, aslında olmadığı halde bir şeyin olduğundan korktuğunuz anlamına gelebilir.

6. Söylemediğiniz ve Karşılanmayan İhtiyaçlarınızı Tanıyın

Bu zorlayıcı olabilir çünkü güvenlik açığı ile ilgili pratik yapmanız gerekir. Kıskançlık üçüncü bir kişi ile ilgili olduğunda, duygu ağınızı süzmenize yardımcı olacak bir öz değerlendirme yapmanız gerekir. Varsayım yaparak hareket etmek veya kendinizi geçmiş problemleri veya tecrübeleri gündeme getirip bunları şimdiki ilişkinize yansıtırken yakalamak istemezsiniz. Öz değerlendirme yapmak kendinize şu soruları sormak kadar kolay olabilir: Duygu bana ne anlatıyor? Bu ilişkide nerede görülmediğimi düşünüyorum? Başka birinin sahip olduğunu hissettiğim bu ilişkiden artık ne alamıyorum? Neyi yitirdiğime inanıyorum? Kişisel iç dünyanızda gözlem yapmak ve bu sorulara cevap vermek için zaman ayırarak karşılanmayan ihtiyaçlarınızı ortaya çıkartabilirsiniz. Bu yeni perspektifi elde ettikten sonra, duygularınıza cevap olarak nasıl hareket etmek istediğinize karar verebilirsiniz.

7. Endişelerinizi Eşinize İfade Edin

Eşinizin davranışları (ya da bir başkasının eşinize yönelik davranışları) kıskançlık duygularına sebep oluyorsa, bu konuyu en kısa zamanda partnerinizle paylaşmaktan kaçınmayın. Davranışın farkında olmayabilirler ya da nasıl hissettiğinizi bilmeyebilirler. Herhangi bir ilişkinin sınırlarını görüşme veya gözden geçirme şansını değerlendirin. Sevgilinize güveniyorsanız ama geçmiş ilişki deneyimleriniz nedeniyle kuşkularınız varsa, her ikinizin de durumu iyileştirmek için çözümler bulmaya çalışın. Unutmayın, eşiniz sizinle olmayı tercih ediyor. Örneğin, sevgilinizin hayatında kıskandığınız belli bir kişi varsa, onun Instagram’ını sessize almayı deneyin, böylece kendinizi onunla kıyaslamak zorunda kalmazsınız.

8. Acele Kararlar Almaktan Kaçının

Duygularınız geçici olarak yükseldiğinde, verdiğiniz kararlar uzun vadede olumsuz etkilere yol açabilir. Kıskançlık kontrolünüzü kaybettirdiğinde, öfke olarak ortaya çıkabilir ve bu da ilişkinin bitmesine neden olabilir. Kıskançlığın duygusal olarak sizi esir aldığını hissettiğinizde, biraz zaman ayırmanız ve kendinizi rahatlatmanız çok önemlidir.

9. Kendinize Daha Çok Değer Vermeye Başlayın

Düşük özgüven ve güvensizlik, kıskançlık duymanızın en sık rastlanan sebeplerindendir. Eşiniz için yeterli olmadığınızı düşünüyorsunuz. Bazı insanlar, partnerlerinin eski sevgilisini unutamadıklarını sanarak kıskançlık duyarlar. Bu nedenler doğal olarak ilişkinize ve özgüveninize yönelik bir tehdit oluşturur. Kendinizde beğendiğiniz şeylerin ve partnerinizin sizde sevdiği özelliklerin bir listesini yapmayı deneyin. Hatta bu listeyi partnerinizle birlikte yapmasına da izin verebilirsiniz. Özellikle kendinizi başkalarıyla kıyaslamaya devam ediyorsanız, yapabileceğiniz başka bir şey de Instagram gibi sosyal medya hesaplarınıza bakmak ve kendinizi güvensiz hissetmenize neden olan kişileri takipten çıkarmaktır. Bu, kendinizi kıyasladığınız kişiden daha aşağıda hissetmenizi engelleyecek ve sonunda öz saygınızı artıracaktır. 

10. Sağlıklı Başa Çıkma Becerileri Kazanın

Kıskançlıkla baş etmek, altında yatan problemler üzerinde çalışmanıza yardımcı olmaz, ancak bilinçli olarak dikkatinizi başka yöne çevirmek, duygularınıza zarar verecek şekilde davranmanızı önlemenize yardımcı olabilir. Gevşemeye Çalışın ve Derin Nefes Alın! Bir farkındalık aktivitesi yapmak

11. Kendinizle Yüzleşin

Kıskançlık duymanızın bir diğer sebebi de geçmiş ilişkilerden kaynaklanan güven eksikliğidir. Güven sorunları genellikle geçmiş romantik ilişkilerdeki aldatma gibi olumsuz veya travmatik geçmiş deneyimlerden kaynaklanır. Ancak sevgilinize güvenmediğinizde onu kontrol etme eğilimine girebilirsiniz. Biraz kontrol sahibi olmak normaldir ama kontrol edemediğiniz şeyler için partnerinizi kontrol etmeye çalışmak sorunludur ve ilişkiye zarar verir. Yüzleşmeyi öğrenmek, bu güven sorunlarını aşmanın ve genel kişisel gelişimin ilk adımıdır. Bu, partnerinize daha fazla güvenmenize yardımcı olabilir ve ilişkinin her yönünü kontrol etmeye çalışmaktan vazgeçmenize yardımcı olabilir. Her kıskançlık duyduğunuzda, birlikte olduğunuz kişinin eski partneriniz olmadığını hatırlayın.

12. Bir Terapistle Görüşün

Kıskançlık duygularınızı/ düşüncelerinizi tek başınıza kontrol edemiyorsanız bir terapistle görüşmekten çekinmeyin. Kıskançlık üzerine konuşmak her zaman rahat olmayabilir ve ilk başta kendinizi daha da kötü hissedebilirsiniz, ancak yetkin bir terapist kıskançlığın normal bir duygu olduğunu anlar ve size empati ve şefkat gösterir. Kıskançlık Saplantılı veya Değişmez Düşüncelere Neden Olur... Kıskanç düşünceler engelleyici veya idare edilemez olur Şiddetli düşünceler veya istekler Partnerinizi izlemek, onu araştırmak veya sosyal medyada sürekli olarak denetlemek gibi problemli davranışlar Kıskançlık günlük hayatınızı kötü etkiler ve işe, aktivitelere vb. konsantre olmanızı zorlaştırır. Kıskançlık değişik biçimlerde belirebilir, ancak bunun temel sebebi iletişim yetersizliğidir. Çift terapisi oturumları, kıskançlığınızın mantıklı olmadığını ya da bir yanlış anlama sonucu ortaya çıktığını fark etmenize yardımcı olabilir.

Bir çift terapisti size empati yapmayı ve partnerinizin neden belli bir şekilde davrandığını, otomatik olarak başka birine ilgi duyduğu sonucuna varmadan anlamayı öğretir. Bir çift terapisti, size ve partnerinize olumsuz, engelleyici düşünceleri belirlemeyi, bu düşüncelerin gerçekliğini sorgulamayı ve bunları daha gerçekçi, destekleyici düşüncelerle değiştirmeyi öğretmek için bilişsel davranışçı terapiyi de kullanabilir. Örneğin, “Beni iş arkadaşı için bırakacak” yerine “Tüm iş arkadaşlarıyla samimi ve profesyonel çünkü birlikte çalışıyorlar.” Birlikte çalışmak, kıskançlık duyguları utanç veya suçluluk yaratmadığı sürece partnerleri daha da yakınlaştırabilir.

Eşinize veya sevgilinize alabileceğiniz en güzel hediyeler için de her zaman Hediyemen'i siyaret edebilirsiniz:)))

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.