Parfüm Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Hayatımızda asla vazgeçemediğimiz güzellik ürünlerinin başında gelen parfümler günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı piyasada onlarca parfüm markası ve parfüm türü bulunmaktadır. Bu kadar seçenek arasından doğru parfüm seçimi yapmak oldukça zordur. Fakat sizler için hazırladığımız bu içerik sayesinde çok basit bir şekilde size uygun olan parfümleri seçebileceksiniz. Genel itibari ile bahsetmek gerekirse doğru parfüm seçiminde yaş, cilt, mevsim, kalıcılık, etki ve en önemlisi de istenilen koku sınıfı türü önemlidir. Bu sebeple ilk olarak parfüm koku sınıflarını bilmeli ve detaylarını öğrenmelisiniz. Bu adımı halletmeniz halinde kendinize en uygun parfümü seçme konusunda veya sevdiklerinize parfüm hediye etme aşamasında çok büyük bir adım atmış olacaksınız. Çok kısa süre içerisinde doğru parfümünüze kavuşacaksınız.
Parfüm Koku Sınıfları Nelerdir?
Her bir parfüm farklı kokulardan yapılmaktadır. Parfüm seçimi yapmadan önce bu koku sınıflarının neler içerdiğine, kokusunun ağır mı hafif mi olduğuna, daha çok kadın mı erkekler için mi uygun olduğuna dikkat edilmelidir. Koku sınıflarının detaylarını bilmek doğru parfüm seçimi konusunda size çok fazla yardımcı olmaktadır. Genellikle parfümlerde şu koku sınıfları yer alır:
1. Çiçek
2. Meyve
3. Şipre
4. Oryantal
5. Yeşillik
6. Ozon okyanus
7. Fougere
8. Aldehid
Çiçek Kokusu
Aromasında çiçek kokusu olan parfümlerde genellikle tek ya da birden fazla çiçek türünün kokularının karıştırılmış hali yer alır. Eğer ki parfüm tek çiçek kokusundan oluşmuş ise bu tür parfümlere soliflore parfüm denir. Bu tür parfümler piyasada en çok satışı gerçekleştirilen parfümlerdir. Genellikle gül, inci çiçeği, yasemin, nergis, karanfil, gardenya, menekşe ve sümbül gibi çiçek türlerinin kokuları kullanılır. Yapı itibari ile çok fazla ağır bir kokuya sahip değillerdir. Hafif ya da orta seviye bir koku mevcuttur.
Oryantal Kokusu
Parfüm yapımı sektörünün en çok kullanılan koku sınıflarının başında gelmektedir. Oryantal kokusu içeren parfümler genellikle ağır bir kokuya sahiptir. Tarçın, zencefil, vanilya, kakule, kişniş, vetiver, sedir ağacı, sandal ağacı, amber misk gibi kokuları içerirler.
Meyve Kokusu
Parfümün tarihi incelendiğinde ilk kullanılan malzemelerin meyveler olduğu görülmektedir. Yüzyıllardır meyveler parfümlerin ana yapım malzemelerinin başında gelmektedir. Genellikle meyve kokulu parfümler mandalina, şeftali, portakal, liçi, misket limonu, papatya, bergamot, elma, kayısı, kavun, çarkıfelek ve ananas gibi meyvelerden yapılmaktadır. Meyve kokulu parfümler günümüzde genellikle ya çiçek ya da farklı bir meyve kokusu birleştirilerek yapılmaktadır. Kokuları çok fazla ağır değildir. Orta seviye koku sınıfı ağırlıklıdır.
Yeşillik Kokusu:
Yeşillik kokusu içeren parfümlerin en büyük özelliği taze olmasıdır. Açıklamak gerekirse tazeden kasıt kokunun taze yeşillik havasında olmasıdır. Genellikle ardıç, çam, biberiye, sümbül gibi bitkilerden yapılırlar. Kokuları hafiftirler. Piyasada çok fazla olmasa da sadece yeşillik kokulu parfümleri üreten markalar bulunmaktadır.
Ozon Okyanus Kokusu
Ozon okyanus kokusu parfüm sektörünün son zamanlarda kullanılmaya başlanılan yeni koku sınıfları arasında yer almaktadır. Bu koku sınıfı insana deniz kokusunu ve taze orman ya da dağ gibi kokuları anımsatmaktadır. Koku daha çok sentetik uçucu yağlar aracılığı ile üretilmektedir. Bu tür parfümlerin kalıcılığı ne yazık ki çok fazla değildir.
Şipre Kokusu
Şipre koku sınıfının tarihi 1917 yılına dayanmaktadır. François Coty tarafından üretilen bir parfümden sonra bu isim genel parfüm koku sınıfı ismi olarak anılmaya başlanmıştır. Şipre kokusuna sahip parfümler genellik lavanta, paçuli, meşe yosunu gibi bitkilerden yapılmaktadır.
Fougere Kokusu
Bu tür parfümler genellikle meşe yosunu, lavanta, coumarin adlı bitkilerden yapılmaktadır. Daha çok erkek parfümlerinde kullanılır. Hatta piyasada yer alan erkek parfümlerinin çok büyük kısmında çok az miktar olsa da fougere kokusu yer almaktadır. Bu kokuya sahip parfümler keskin ve ağır bir kokuya sahiptir.
Aldehid Kokusu
Aldehid kokusuna sahip parfümler genellikle keskin, çekici ve merak uyandırıcı bir kokuya sahiptirler. İçerisinde aldehit kokusu olan parfümlerin içerisinde yer alan diğer koku sınıflarını da ayarlama özelliği vardır.
Parfüm Sizi Yansıtmalı
Doğru parfüm seçiminin en önemli unsuru sizi yansıtmasıdır. Trendlere takılmadan size en uygun parfümü seçmeye çalışmalısınız. Trendlere ve popülerliğe takılmak doğru parfüm seçiminde çok yanlıştır. Parfüm kokusu sizin görüşünüz ve karakteriniz ile bütünleşik olmalıdır. Bu sayede parfüm sizi daha iyi yansıtabilir ve kokusu ile sizi daha etkileyici gösterebilir. Şu bir gerçek ki bir parfüm her insan da farklı bir kokuya bürünür. Kimyasal özelliğinden dolayı bu durum çok normaldir. Bu sebepte gösteriyor ki herkesin kullanmış olduğu parfümler size uygun olmayabilir. Kendi parfümünüzü kendiniz belirlemelisiniz. Seçmiş olduğunuz parfüm sizi tamamen yansıtmalı.
Mevsime Uygun Parfüm Seçmelisiniz
Parfümler içerdikleri kimyasal maddeler nedeni ile nemli ve sıcak havalarda keskin bir hal alırlar. Bu sebepten dolayı nemli ve sıcak havalarda ağır bir parfüm kullanmamalısınız. Bunun yerine hafif ya da orta koku seviyesine sahip parfümleri tercih etmelisiniz. Baskın ve egzotik kokulara sahip parfümleri daha serin havalarda seçmek çok mantıklı bir hareket olacaktır.
Cilt ve Yaş Parfüm Seçiminde Önemlidir
Baharatlı kokuya sahip parfümler genellikle esmer tenli kişiler için çok daha uygun olmaktadır. Beyaz tenli insanlar baharat kokulu parfümleri tercih ettikleri vakit parfüm onlara çok uygun gelmeyecektir. Beyaz tenli kişiler daha çok odunsu ya da vanilyalı kokuya sahip parfümleri tercih edebilirler. Yağlı cilde sahip olan insanlar parfüm seçiminde daha şanslıdır. Çünkü yağlı vücut teninde parfümler daha etkili bir hal alabiliyor ve kalıcılığı artıyor. Bu sebepten dolayı yağlı vücutlu insanlar en hafif kokuya sahip parfümleri bile çok daha uzun süreler boyunca vücutlarında taşıyabilirler. Kuru vücuda sahip insanlar ise parfüm seçiminde özellikle içerisinde şipre oranının fazla olduğu parfümleri tercih etmelidirler.
Böylelikle kalıcılığı ve etkiyi daha fazla hissetme imkanı bulacaklardır. Orta yaşa sahip kişiler ise şekerli aromaya sahip kokulu parfümleri tercih etmeleri mantıklı olabilir. Çünkü bu yaşa sahip insanların salgıladıkları hormonlar nedeni ile tatlı kokular en uzun süre ve en iyi bir şekilde bu yaşlarda taşınır. 20’li yaşa sahip bireyler ise çiçekçi kokuları tercih edebilirler, 30 yaş ve üzeri kişiler ise daha çok sofistike ya da daha yoğun koku seviyesine sahip parfümleri tercih edebilirler.
Kalıcı Etkiye Sahip Kaliteli Parfüm Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Parfümler kimyasal maddeler kullanılarak yapıldığı için esans ve konstre oranına bağlı olarak kalıcılık süreleri farklılık göstermektedir. Konstrante ve esans oranı yüksek olan parfümler daha kalıcı ve daha kaliteli olarak adlandırılırken bu oranı düşük olan parfümlerin kalıcılığı çok daha azdır ve kalitesi daha düşüktür. Ayrıca parfümlerde kullanılan alkol oranı da kaliteyi ve kalıcılığı etkiler. Parfümde ne kadar fazla alkol var ise o oranda kalıcılığı azdır ve kalitesizdir. Eğer ki kaliteli ve kalıcı bir parfüm almak istiyorsanız alacağınız parfümün konstrante ve esans oranının yüksek alkol oranının ise düşük olmasına dikkat ediniz.