Patates İle İlgili İlginç Bilgiler
Patates hakkında bilgiler; okuduğunuz zaman sizleri şaşkına çevirecek. Hemen her şeyin içine yakışan, kızartması ayrı lezzetli, haşlaması ayrı lezzetli patates; bilinenlerin ötesinde bir besin. Patates hakkında bildiklerinizi unutun, bilmediklerinizi de gelin hep birlikte öğrenelim. İşte patatesin tarihsel yolculuğu, şaşırtıcı özellikleri ve çeşitleri…
1. Patates’in Tarihi
Patates ile ilgili ilginç bilgiler yazımızda; çocuk, büyük herkesin sevdiği patates’in çok farklı yönlerine değindik. Patates ilk olarak Güney Peru’da tüketilmeye başlanan bir yiyecek. Milattan önce 3000’li yıllarda; Peru halkı patatesi tüketmenin yanı sıra birbirinden farklı çeşitlerini yetiştirmeyi de başarmış. 400 çeşit patates yiyebilme imkanı bulunan Peru’ya yolunuz düşerse mutlaka bu patateslerden deneyin. Hatta Peru halkı patatese o kadar büyük bir önem vermiş ki; Peru’da 1997 yılında yapılmış bir Patates Parkı bile bulunuyor. Renk renk, çeşit çeşit patateslerin tadı insanda büyük bir merak uyandırmıyor mu sizce de?
2. Avrupa’nın Patates İle Tanışması
Patates; Avrupa yolculuğuna ilk olarak 1536 yılında başlıyor. İspanya halkı; Avrupalıları patates ile tanıştırıyor. Fakat katı kurallara sahip Avrupalı halk; İncil’de geçmediği için patatese oldukça çekingen yaklaşıyor. Patatesi Avrupa’ya tanıtan ilk kişinin ise Gonzalo Jimenez Quesada olduğu düşülüyor. İlk başta sıcak karşılamadıkları patatesi günümüzde en çok tüketen ülkeler arasında ise Avrupa ülkeleri yer alıyor. Avrupalılar; sonradan sevdikleri patatesi; hemen her öğünde tüketmeyi ihmal etmiyorlar.
3. Uzaydan Dünya’ya ‘Ben Patates’
Patatesin faydalarıinanılmaz derecede fazla! İçerisinde bir portakaldan daha fazla C vitamini bulunan patates; uzayda yetiştirilen ilk sebze olarak tarihe de geçmeyi başardı. Ayrıca bir elmadan fazla lif ve bir muzdan fazla potasyum da içeriyor. Wisconsin Üniversitesi ve NASA’nın birlikte yürüttüğü bir projede; 1995 yılının Ekim ayında patates uzayda yetişen ilk sebze unvanına kavuştu. Uzay çağında olduğumuz gerçeği; uzay yolculukları esnasında beslenmenin de ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlatıyor. Bu yüzden yürütülen bu proje; uzun süren uzay yolculukları esnasında besleyici ve direnç sağlayan bu besini uzay ortamında da yetiştirmeyi amaçladı ve başardı. Ayrıca gelecekte uzay kolonileri olursa yiyecek bir besinleri olsun diye düşündü bilim insanları. Peki, uzayda patatesi nasıl kızartacağız?
4. Guinness Rekorlar Kitabında Bir Patates
Bildiğiniz üzere Guinness Rekorlar Kitabı; ilginçliklerle dolu olayları bir kitapta birleştiriyor. Dünya üzerinde pek çok kişi de kendini kanıtlayarak bu kitapta yerini almaya çalışıyor. Ancak patates önce davranarak bu kitaptaki yerini çoktan aldı bile! Dünya üzerinde yetişmiş en büyük patates olarak Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanan patates; toplam 8,5 kilogram ağırlığa sahip. Görüntüsü ile bile kendine hayran bırakmayı başaran bu patatesten; restoranlarda satılan orta boy patateslerden toplam 73 porsiyon elde edilebiliyor. Bu dev patatesten kızartma ne güzel olurdu değil mi?
5. Patatesin Besin Değerleri
Patatesin kalorisi; orta boy bir patates için yaklaşık 110 kalori. Ayrıca patates mısır, buğday ve pirinçten sonra en lifli dördüncü besin olarak da faydasını belli ediyor. Patatesin yaklaşık %80’i sudan oluşuyor. Geriye kalan %20’lik kısmın büyük bir bölümünü nişasta doldururken; potasyum, kalsiyum, magnezyum, protein de içeriyor. Bu sebeple insan sağlığı açısından odlukça faydalı ve doyurucu! Bir insan; sadece süt ve patates ile sağlıksal hiçbir sıkıntı yaşamadan uzun yıllarca yaşayabilir.
6. Leziz Patatesler
Patates çeşitleri; özellikle Güney Peru’da yaklaşık olarak 400 adet olarak biliniyor. Bunlardan 100 tanesi yenilebilirken diğerleri bazı alanlarda kullanılıyor. Yeşil patates; hayvan yemi olarak kullanılıyor. A ve D vitamini açısından zengin patatesi karanlıkta uzun süre tutmak ise oldukça tehlikeli! Aman dikkat! Çünkü uzun süre karanlıkta kalan patates; zehirli bir hale gelebiliyor.